De Thuisboerin

 

Carolien, De Thuisboerin en Zoe

Tja, wat is nu eigenlijk een Thuisboerin? Je kunt er van allerlei theorieen op los laten en ik geloof ook zeker dat in elke theorie wel een kern van waarheid schuilt maar de term thuisboerin heeft een oorsprong.

Al heel lang wilde ik precies weten hoe je alles nu eigenlijk maakt. Kaas, pindakaas, appelstroop, brood, worst…In een ver verleden ben ik begonnen met jam. Gewoon een kilo suiker en een kilo fruit. Trots dat ik was. De ene keer kon je de jam uit de pot bikken en de volgende keer leek het meer op ingedikte ranja, maar van lief en lee en door veel proberen werden de jams constanter, kwamen er chutneys bij, en zo verder. Zo ging het ook met de dieren. Waar eerst alleen nog de legkip was verscheen later de vleeskip en toen ik inmiddels de stap had genomen om zelf de overtallige hanen keurig de nek om te draaien kwamen er ook eenden en ganzen in beeld.

Vervolgens de stap naar kaas. Kaas maak je van melk. Mijn tuin was te klein voor een koe en daar was de geit. Toeval wil ook nog eens dat geiten gewoon geweldig zijn. Maar dat ter zijde. Ook kwamen de vleesvarkens op mijn pad. De sport is om je dan zoveel mogelijk te verdiepen in het natuurlijk voederen van de dieren. Zorgen dat ze het zo goed mogelijk hebben om ze vervolgens van kop tot staart en alles daartussenin te gebruiken.

Maar om terug te komen op de titel Thuisboerin.. Tja, wat doe je eigenlijk als je dieren houdt, slacht, alles zelf maakt…Hobby boer, kok? Eigenlijk dekt niets de lading. Ik heb vele potten jam verkocht. Maar ook dat was niet mijn ding. Eigenlijk vond ik het veel leuker om gewoon aan iedereen het recept te vertellen. Kookles? Dus eigenlijk is het een combinatie van van alles. Ik zorg voor dieren en een tuin, dus  ben regelmatig aan het boeren. Maar ben vrouw, dus boerin. Alles staat bij mij thuis..dus Thuisboerin.

En dat alles gewoon lekker niet meer commercieel. Ik en geld gaan gewoon niet goed samen. De wereld van de ruilhandel was beter passend geweest. Jij tien eieren. Ik een pondje meel. En als het een keer zo uitkomt krijg je rustig 20 eieren en neem ik genoegen met een half pondje meel.

Ik woon samen met mijn man, Arjan en onze kinderen in Woltersum. We hebben een samengesteld gezin, dus soms zijn we met z’n achten maar meestal dekken we voor zes personen de tafel. Samen verzorgen we de geiten, de eenden, ganzen en de kippen. We hebben een grote moestuin van ongeveer 250m2. In de moestuin verbouwen we van alles. Van vergeten groenten zoals pastinaak, snijbiet, en dergelijke. Maar ook manden vol peultjes en kapucijners en heel veel verschillende soorten tomaten en pepers. Elk jaar is wederom weer een geweldige uitdaging om een mooie oogst te creëren. Misschien maakt juist dat, het naast dat groenten uit de volle grond gewoon veel lekkerder zijn dan uit de winkel.

Winter 2020, pipowagen

Op deze site delen we de nieuwtjes, waar je ons kunt vinden, hoe je mee kunt genieten van onze geitenkaas of kookkunsten. En als je vragen hebt? Stel ze vooral.

Zonnige tuingroeten,

Carolien Nijland, De Thuisboerin

 

Leave a Reply

Spring naar toolbar