Ambachtelijk kaasmaken bij Doetie

Vanmorgen open ik mijn Facebook, eigenlijk als een soort automatisme. Ik lig nog warm in mijn bed. Arjan ligt lekker knus tegen me aan. Het eerste wat ik zie is een herinnering van vier jaar geleden. Een foto met kaasjes onder mijn oude pers. Met appels in een mandje als gewichten. Geitenkaas.

Ik weet gelijk wat ik ga doen vandaag. Ik ga naar de masterclass ambachtelijk kaasmaken bij Doetie. Het borrelt in mijn buik. Hier heb ik echt ontzettend zin in. Waar ik op andere momenten nog wel eens crowed mijdend kan zijn heb ik nu gewoon zin in om met twintig gelijkgezinden me te verdiepen in kaas, kaas en nog eens kaas. 

Al weken wil ik eigenlijk wel weer schrijven over ons DOP project. Ondanks dag het niet zo lijkt zijn we er best behoorlijk mee bezig. DOP is gewoon een woord geworden in ons huis. Laatst had ik groentenchips gemaakt van de laatste groenten uit de moestuin. Huub die wel pap lust van groentenchips stak zijn duim omhoog en zie in 1 vloeiende zin: Dat heb je DOP gedaan mam! 

Maar nu de kaascursus. Want waarom ga je naar een kaascursus als je al kaas maakt. Nou ik was gewoon helemaal niet tevreden. Hoe harder ik mijn best deed hoe meer er mis ging eigenlijk. Ik had steeds kleine belletjes in de kaas. Een juiste smaak maar gewoon kleine minigaatjes. En als ik de camembert stierlijk verwaarloos wordt ie goed en als ik probeer het proces duidelijk bij te houden en te vertroetelen wordt het een sompig geheel. Kortom tijd voor meer achtergrond zodat ik beter weet wat ik wel en niet moet vertroetelen. 

Ik stap uit bed en spring onder de douche. Ren naar de geiten die natuurlijk rustig hun tijd nemen om te eten terwijl ik Betsy knuffel. Ik drink nog snel een kopje, door mijn lieve man gemaakte, cappuccino met een bakje kwark en nadat ik nog drie keer iets vergeten ben zit ik in de auto richting Jubbega. 

Doetie haar geiten, Toggenburgers, dartelen door de wei naast de boerderij. Een enkele Zaanse geit staat er tussen als verwilderde reus. In de kaasmakerij wordt nog hard gewerkt maar de koffie met geitenmelk staat al klaar. Als echte hobbyist hoop ik dit naar nog lekkerdere kaasjes te gaan maken… wordt vervolgd. 

Leave a Reply

Spring naar toolbar