Project DOP. Geitenwollensok worden in een jaar.

Het borrelt al een tijdje. Slim zou zijn om een uitdaging of een voornemen op 1 januari te beginnen, maar wat maakt het uit 10 februari is eigenlijk ook een hele mooie dag. Misschien wel beter eigenlijk. Ik zeg altijd dat voor mij het nieuwe jaar begint als de sneeuwklokjes gaan bloeien en de eerste zaden de grond weer in mogen om een startschot te geven voor het nieuwe moestuin seizoen.

Tja en dan de inhoud van dit project. 365 dagen DOP. Duurzaam, Onbewerkt en Portemonnee vriendelijk. Kortom hoe wordt ik een geitenwollensok in 365 dagen. Nu heb ik al wel wat jaartjes geroken aan het geitenwollensokken bestaan, maar het mooie is dat manlief mee doet en de middelste twee kinderen dit ook toejuichen. (De rest heeft gewoon geen keus.)

Duurzaam in de zin van zo weinig mogelijk kilometers, waar mogelijk uit eigen tuin of regio, seizoensgebonden en vooral zonder verpakkingen. Onbewerkt betekent zonder onnodige toevoegingen, waar mogelijk zelf gemaakt en last but not least..Portemonnee vriendelijk. Dat is wel een heel bewust dingetje. Want wij als lekkerbekken zijn goed in staat om er met ons grote gezin een groot budget door te jassen. Niet als bewuste verspillers, integendeel. Maar het vergt gewoon een goede planning en goed nadenken

Op dag 1 starten we niet met allerlei mooie fancy goed ingekocht spul. Maar we beginnen bij het opmaken van alles wat er nog is. In de hoop dat we leren betere keuzes te maken de komende 365 dagen. Dus alle kasten doorgeploegd en we komen tot de conclusie dat we de maand februari haast nog redden met spul wat er in huis is. Pakjes gebruikte ik eigenlijk nooit, dus die heb ik zowiezo niet in huis. Wat er wel in huis is ga ik duurzaam verloten op het verloodhoekje op facebook. Niet zo goed voor de portemonnee, maar je moet ergens beginnen.

Uit de vriezer een pond rundvlees gehaald. Hier ga ik een stoofpotje van maken. De groente lade puilt nog uit met restjes. Maar we gooien niets meer weg.

 

Kook je koelkast leeg stoofpot

Ingredienten:

 • 600 gram rundvlees
 • 1 eetlepel bloem
 • Olijfolie
 • 3 uien in stukken gesneden
 • 1 kilo groenten in stukken gesneden groente; maakt niet uit wat. (bloemkool, paprika, wortel, champignons, bonen, courgette, pastinaak, wat je ook maar in huis hebt.)
 • 2 tenen knoflook
 • Eetlepel ras el hanout
 • Zout/peper
 • Koffie lepel komijn
 • 2 bouillon blokjes (rund)
 • Blik tomatenblokjes en twee blikjes water of 5 vleestomaten in blokjes en water

Bereiding:

Snijdt het vlees in grove brokken. Dep goed droog en bestrooi met zout en peper. Bestrooi eveneens met de lepel bloem. Verhit olijfolie in een braadpan en braad het bebloemde vlees aan, als het vlees is dichtgeschroeid voeg de gesneden uien toe en de knoflook. Blijf roeren zodat het niet aanbakt. Voeg dan de gesneden groenten toe en bak alles even een paar minuutjes. Blus alles af met de tomatenblokjes. Voeg de kruiden toe. Voeg dan water en de bouillonblokjes toe. Roer goed. Doe de deksel op de pan en zet de pan 3.5 uur in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Nu heb je alle tijd om lekker te luieren en te bedenken wat je bij de stoofpot wilt serveren. In mijn geval was dat couscous. Ik heb de couscous aangemaakt met wat yoghurt, knoflook, zout en peper en ik heb er een stukje komkommer, tomaat en wat peterselie door gesnipperd.

Terwijl de stoofpot in de oven staat hebben Arjan en ik Laurens weer terug gebracht naar zijn nieuwe huis in Nieuw Woelwijck. Toen we daar kwamen zaten net alle bewoners klaar om Sesamstraat te gaan kijken. We komen er elke keer een stukje gelukkiger weer weg. We zijn zo blij dat Laurens de stap heeft gemaakt naar Nieuw Woelwijck. Op de terugweg bespreken we nog even onze DOP plannen. Geen dure aankopen meer, geen snelle ritjes naar de supermarkt. Eten wat het huis en de tuin schaft. Maar dat is voor mij gemakkelijker dan voor Arjan. Hij kookt met alle liefde, maar heeft creatieve talenten op een ander vlak. Niet op het gebied van koken. Morgen mag ik overdag naar Amsterdam voor de opleiding Praktijkverpleegkundige. Ik ben dan de hele dag onder de pannen. Kortom het is handig om nu alvast te bepalen wat er gegeten wordt morgen. Ik duik nog maar even de vriezer in.

Leave a Reply

Spring naar toolbar