Tijdswinst in 2020

Stand 26 februari

  • 28 kippen waarvan zeker 7 hanen
  • 5 Pekingeenden
  • 3 Toulouse ganzen
  • 10 drachtige melkgeiten
  • 2 biggen
  • 1 bijenvolk die net de winter overleefd heeft
  • In de broedmachine 20 eendeneieren

Het seizoen kan van start. De moestuinbedden zijn er klaar voor. De eerste zaadjes zijn in de vensterbank gezaaid. Het is wachten tot de lente echt begint. Vanmorgen heb ik met een vriendin een rondje gelopen en dat was echt heerlijk maar ook nog wel wat fris. Maar toen ik weer thuiskwam scheen het zonnetje en voelde je de warmte van de zon. Fantastisch. Deze warmte hebben we nodig.

De afgelopen weken leek het bij de geiten eerder wadlopen dan het lopen over de paden. Het bruggetje over het slootje stond zelfs helemaal onder water.

Om de voermomenten wat gemakkelijker te maken hebben we alle onderdelen eens goed bekeken en besloten om de geiten in de winter water te geven uit de schone sloot naast de wei en voor de zomer willen we graag een grondwaterput slaan. Nu brengen we dagelijks zo’n 60 liter water met een kruiwagen naar de moestuin en dan is een sportschool niet meer nodig. Onze geiten krijgen naast onbeperkt hooi ook biks. Omdat het felle dames zijn die het liefst zich alle biks toe eigenen verdelen we de biks over tien porties en zetten we bakjes neer verspreid over de wei. Maar dit is natuurlijk veel werk. Straks op de melktafel krijgen ze allemaal weer hun eigen vaste portie. Maar nu zijn we overgegaan op nieuwe bakken met een verdeelrooster. Enkel Zoe, de leider van de groep, moet even vast bij haar eigen bak. Maar dan staat de rest redelijk rustig te eten. Ook de melktafel wordt onder handen genomen. Er komen vier plekken. Niet langer wachten tot de dames zijn uitgegeten maar gewoon alle tijd om door te melken. En voor het kaas maken hebben we een nieuwe rijpingskast. We hadden al een kast die de juiste temperatuur waarborgt. Maar fruitvliegjes en vliegen zijn gek op geitenkaas. En dat is niet de bedoeling. Maar voor een goede korst vorming is even buiten de koelkast liggen essentieel. Een mooie kast gekregen van een lieve woltersummer en deze omgetoverd tot mijn rijpingskast met horgaas.

Nu enkel nog een hooiruif voor een hele ronde baal. Maar naar verwachting bestellen we deze ook begin maart. Kortom we hebben dan per dag zeker een half uur tijdswinst. Tijd om gewoon lekker te genieten.Te knuffelen met Saar en Suus bijvoorbeeld.

Laat de lente maar komen.

Leave a Reply

Spring naar toolbar